ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΖΕΝ

Το ZEN συχνά αναφέρεται ως ο δρόμος του παράδοξου.
Η διδασκαλία Ζεν, αποσκοπεί στην πνευματική αφύπνιση του μαθητή και στην κατανόηση της φύσης μας και της φύσης των πραγμάτων. Αποσκοπεί στον απεγκλωβισμό από το «ΕΓΩ» και την βιωματική αποκάλυψη της Αλήθειας, η οποία φανερώνεται σταδιακά μέσω ξαφνικών συνειδητοποιήσεων ή ορθότερα στιγμιαίων αφυπνίσεων. Η μέθοδος αυτή αποτελεί και την καρδιά της φιλοσοφίας και της διδασκαλίας ΖΕΝ.
 
Επειδή οι λέξεις δεν μπορούν να εκφράσουν την Αλήθεια όπως αυτή βιώνεται με το πνεύμα, η πρακτική στο ΖΕΝ στοχεύει στην εναρμόνιση της ενέργειάς μας με την συμπαντική ενέργεια και την ανακάλυψη του ανώτερου εαυτού μας. Προκειμένου να επιτευχθεί η αύξηση της ροής της ενέργειας, η εκπαίδευση περιλαμβάνει μερικά βασικά εργαλεία/πρακτικές, όπως ασκήσεις διαλογισμού, ασκήσεις σταθερού και δυναμικού Τσι Κονγκ (Qi Gong), φόρμες κινήσεων απαλής ροής Ται Τσι (TAI CHI) και για όσους επιθυμούν, επιπλέον φόρμες έντονης ροής Κουνγκ Φου (Kung Fu).
 
Η βασική διδασκαλία στο ΖΕΝ, βασίζεται στην άμεση μεταφορά επίγνωσης από τον Δάσκαλο στο μαθητή. Ο Δάσκαλος καθοδηγεί και βοηθά τον μαθητή, να βρεθεί στιγμιαία ανοιχτός, με εμπιστοσύνη στην Ύπαρξη, ώστε να πραγματοποιηθεί η βιωματική εμπειρία αφύπνισης, η οποία αποτελεί ένα καθαρά ενεργειακό φαινόμενο.
Ότι είναι βιωματικό είναι και Αληθινό. Είναι η αληθινή γνώση που αποκτάει ο καθένας στο δρόμο ΖΕΝ, και η οποία δεν προέρχεται μέσα από τον γραπτό ή τον προφορικό λόγο.
Είναι η ατομική γνώση του καθενός, που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, δεν μπορεί να μειωθεί, ούτε να ακυρωθεί.
Μέσα από αυτήν τη διαδικασία ξαφνικών, πολλαπλών αφυπνίσεων, ο μαθητής ωριμάζει, ανυψώνεται πνευματικά και προετοιμάζεται για τη μεγάλη αφύπνιση ή Φώτιση.
 
Το ΖΕΝ παρότι δεν είναι θρησκεία, πολλές φορές συγχέεται με αυτήν λόγω του ότι η διάδοσή του ξεκίνησε μέσα από τα Βουδιστικά μοναστήρια Shaolin στην Κίνα και μετέπειτα μεταφέρθηκε στην Ιαπωνία.
Η πυρήνας κάθε θρησκείας έχει ως στόχο την πνευματική αφύπνιση του ανθρώπου και την ένωσή του με τον Θεό, με την συμπαντική ενέργεια.
Όλοι οι αληθινοί εσωτερικοί δρόμοι, οδηγούν στην μια και μοναδική Αλήθεια. Η αλήθεια που ξεδιπλώνεται και εμφανίζεται σε κάθε έναν που την αναζητά με αληθινή καρδιά είναι ΜΙΑ.
 Όλες οι σταγόνες της βροχής φτάνουν στον ίδιο ωκεανό. Τα ονόματα των ωκεανών μπορεί να διαφέρουν, αλλά στην πραγματικότητα ο ωκεανός δεν έχει σύνορα, είναι ΕΝΑΣ και τα πάντα βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία και ροή μέσα σε αυτόν.
 
Το ΖΕΝ είναι ένα μονοπάτι αφύπνισης του εαυτού μας, δεν θέτει όρια, δεν περιορίζει, δεν προσπαθεί να πείσει. Στο ΖΕΝ δεν υπάρχουν θεωρίες, δεν υπάρχει γραπτός λόγος, δεν υπάρχει προσκόλληση, όπως άλλωστε συμβαίνει και με όλα τα αληθινά εσωτερικά μονοπάτια.
 
Παρατηρήσεις.
Το Tai Chi στις μέρες μας προβάλλεται ως μέσο χαλάρωσης και σωματικής υγείας. Η διδασκαλία και η εξάσκηση στο χώρο μας, αφορά στην αυθεντική, παραδοσιακή του μορφή Ρόου Τσουάν, που σε συνδυασμό με ισχυρές ασκήσεις ενεργοποίησης Τσι Γκον, μας βοηθά να εναρμονιστούμε πλήρως με τη συμπαντική ενέργεια, ανοίγοντας παράλληλα τα κανάλια ροής μας.
Το ίδιο ισχύει και για τις παραδοσιακές φόρμες Κουνγκ Φου του ναού Σαολίν και των Θιβετιανών τεχνικών και φορμών, οι οποίες δεν διδάσκονται ως είδος άθλησης, αλλά ως τεχνικές ενδυνάμωσης του σώματος και της εσωτερικής μας ενέργειας.
 
ΣΑΟΛΙΝ ΚΟΥΝΓΚ ΦΟΥ "ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΦΟΙΝΙΚΑΣ"
Χαλκίδος & Υακίνθων 1
Λυκόβρυση - Αθήνα
© All rights reserved
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιάννης Κωστόπουλος
Τηλ: 210 2777.710
Κινητό: 6937.243203  
(απογευματινές ώρες)